pátek 4. května 2018

Za rodinou až do Barcelony

Někdy vám osud nachystá překvapení, na které se těšíte několik týdnů. My dostali pozvání (čti nařízení) do Barcelony, k bývalému studentovi, Thank you very much Doctor Aldo  a oni jeli na svatební cestu. Jejich poslední den před odletem se protnul s naším prvním dnem v Barceloně. Byl to krásný den, i když jsme si z Liverpoolu přivezli spoustu deště, ... co už:) Zato víkend v Liverpoolu byl slunečný a nejteplejším víkendem roku, zatím. No snad ne posledním, i když to tak vypadá. No, ale dost o počasí, jde vidět, že u královny žijeme už dlouho:)) Já snila o Barceloně dlouho, až už to přešlo z ohraného kolovrátku do ztracena. Barcelona toho nabízí hodně, nejenom Gaudího, který jim tam rýžuje dobrá eura, ale krásné parky, pláže, lanovky, ale co hlavně? Jídlo. Máme štěstí na přátele, kteří jídlo milují, ať David s rodinou z Mexika, Annarita s Francescem z Itálie, tak Doctor Aldo z Barcelony. Jak se říká, jak jídlu, tak k dílu(!), tak jsou to všichni dříči, jen mě to pak stojí spoustu odříkání doma:)) člověk není nejmladší, metabolismus se zpomaluje a váha a centimetr se přitáhnout nedají, na ně bohužel růžové brýle nefungují. Takže pokud máte výčitky, nechejte je doma a užíjte si Barcelonu všemi smysly.

My náš společný den začali u stanice metra Lesseps.  



















A následovali cedule ve směru Park Güell
Cestou jsme zavadili o Santuario DE SAN JOSÉ
kde jsme se pomotali jen na nádvoří a pokochali výhledy do zahrady 
a na město, které nám začínalo pomalu ležet u nohou.Strmě jsme stoupali ulicí až k parku Güell, ale nebojte, před dosažením cíle, můžete využít všudypřítomné jezdící schody. Byla jsem v šoku, ale pokud je spalující léto, člověk to asi uvítá. My v rámci zachování hmotnosti poctivě šlapali. 

Novomanželé, od podzimu, se podělili o zážitky z jejich přechozích návštěv tohoto nádherného města a souhlasně se shodli s doporučením Alda, že návštěva placené části se ani moc nevyplatí.
Řeknu vám, že se nevyplatí, když je půlka placené části v opavách a je škaredé počasí. 

Protože vše vidíte, když jdete neplacenou částí a navíc toto podloubí je i v neplacené části. 
Terasa s kachlíkovýma lavičkama se opravuje a výhled nebyl taky k obdivu.
Pokud bude ale slunečné počasí, jako jsme měli poslední den odjezdu, návštěvu bych asi přehodnotila. Protože ještěrku uvidíte jen po zaplacení 12eur. Všechny gaudího stavby si účtují, na můj vkus, dost. 

Pítka jsou po celém městě, což mne překvapilo, protože tady v UK to neznám a myslím si, že ani doma to nevedeme. 

Ulovit co nejlepší záběr na lavičce a městem za zády chtěl každý. 

Park je velký a rozhodně se tam zatoulejte. Jsou tam i vyhlídky, takže pohled na město vám neunikne. 

V neplacené části jsme se s nikým netlačili. 

Šťastné rodinné shledání, kterých, bohužel, během roku moc není.
Daň, kterou platíte, když žijete v zahraničí. Čas s rodinou, který se nevrátí.


Musím říct, že na fotografiích to vypadá lépe než ve skutečnosti.
Zjistila jsem, že asi fanoušek Gaudího naživo nejsem. 
Výhledy a průhledy se tady neomrzí.
Moře na dosah. 
Vila v parku ...

... na sangrii jsme nezazvonili, protože naše kroky vedly k hlavní atrakci dne The Carmel Bunkers, odkud je krásný výhled na město a je to kousek od parku, jen trefit ten správný východ, E(?), a pak už jen do kopce, rovnou za nosem;)
Tento panoramatický pokus není z vrcholu, protože už fakt lilo a tak jsme se pod vrcholem rozhodli pro nejlepší variantu, kterou bylo j.í.d.l.o.

Zašli jsme do Taverna El Glop, nenápadné místo, ALE! 
Jedli snad 3 hodiny, jako domácí, jen nechápu, kam oni ty všechny chody dávali a ještě měli desert a kávu.
Část našeho oběda.
Rybí polévka s velmi zajímavým stylem servírování, jako doma.
Přinesl mi talíř a řekl ať vydržím, pak se vrátil s velkou porcelánovou mísou. Nakládal a nakládal, já už při druhém žufánku valila oči, kdo to sní a pak se zeptal": stačí?, ja s hrůzou v očích a úsměvěh hlásila YES.

Paella, čti a vyslovuj paeJa.
Pokud stojí víc než 10eur, je pro 2 osoby, většinou to tak asi je, ale to jsme nevěděli:))) číšník valil oči, když jsme mu řekli, že 2 talíře může odnést, protože paella je jen pro mladého pána:)))
No ale rýža ... hladné jídlo, ne? 

Po jídle následovala procházka a nejlépe až někde kolem Gibraltaru. Uličkami jsme se motali ...


... až na ulici Passeig de Gracia, kde Gucci, Hermes, Cartier a ostatní, mají své svatostánky. Pánové držte své paničky na uzdě, nebo to vemte rovou obklikou:)) ale byla by to škoda, protože architektura tohoto bloku (Eixample District) je přímo výstavní. Jen pohleďte do vyšších pater. 
Gaudí a ostatní pěkně pohromadě.
Casa Mila (La Pedrara) a její balkony, jedna z prvních budov na světě, která měla už podzemní garáže. Rozhodně bych si nenechala ujít večerní koncert na její střeše.(vstup do tohoto objektu 20,50 eur) 

Hned naproti přes křižovatku další Gaudí a konkurent. Nás zaujal ten konkuren, Casa Amatller, protože  tam se nikdo netlačil. 

No není to nádhera?
Casa Balto, vstup 21,50 eur. Navštívila bych ji asi ve večerních hodínách, kdy všechny ty lustry budou svítit. Bezpochyby neuvěřitelná architektura. Jen ta monstrózní kamera u balkonku, která vás vyfotí a pak vám fotografii, s různým pozadím, můžete se být jisti vaším, bude u východu nabídnuta za XX peněz. 

Budovy a balkony, to je naše ...




Barcelona má i svou katedrálu, teď ale nemyslím Sagrada Família, ve které je i krásná zahrada. Jestli chcete Sagradu navštívit, lístky kupte předem a vyhnete se tak šíleným řadám.
Celá tato gotická oblast je na ztracení, nic nehledejte, jen se motejte.

Zajdětě do těch nejužších uliček, které vás zavedou až do míst, která jsou stará, jako Barcelona sama.


MUHBA Temple d'August. Když chtěli jednu z budov srovnat se zemí, nešlo jim to.
Pak zjistili, že jsou tam pozůstatky římského impéria.
Rozhodně se tam zastavte, místo je zdarma a je tam absolutní klid. Nevěřícně budete hledět s otevřenou pusou a obdivovat toto místo, protože část těch sloupů mají lidé ve svých obývacích pokojích.
Nekecám. 

Balkonky.
Kličkujte uličkami dál, až narazíte na TOTO umělecké dílo, které znázorňuje Castellers, lidské věže.

Pak pokračujte dál ... 
... až k náměstí Placa Reial, jak Aldo říkal v publikovatelném překladu, ... plné francouských turistů .
Jít sem v létě, je prý masakr. Asi mu budu věřit :))
Lampy od mladého Gaudího.

I toto jim tam roste:) po cestě na nejznámější ulici La Rambla ...  

... která končí v přístavu památníkem Kryštofa Kolumba.
Ulice s vyhlášenou tržnicí La Boqueria, kterou misíte vidět. My ji neviděli, nebyl čas a jak nám Aldo řekl, hlavně tam nic nekupujte:)) domácí tam nenakupují, vědí, že je to jen pro turisty, vše je o penězích. Takže příště.
Co jsme ale na La Rambla naštívili, kousek od Kolumba, byl bar:)) jak jinak.
El Bosc de Les Fades. Zajděte na sangrii, nebo jiní drink.
Někdy tam může i pršet;) 

Ještě někdo čte? Jste odvážní ...

... Od Kolumba přímo do přístavu, kde je na vodě obrovské plovoucí nákupní centrum, našli jsme tam, ale vydali se po palmové promenádě ...

... kolem dvou zakletých milenců (?), kteří budou šťastní, až se jejich ruce dotknou ... 

... rovou do La Xampanyeria, čti šampanéria ...

... kde se vám šunky houpou nad hlavou a bublinky tečou proudem.
Rozhodně místo, které stoji za navštívení. Sice bych vůbec nevěděla, co a jak si objednat, ale zastavte se tam:) Třeba se ptejte se po morcilla (čti morsíJa) a botifarra (čti botyfara):)Lidí k prasknutí, po dojedení se ubrousek odhazuje na zem a nikdo nic neřeší. Vůbec bych netušila, že se do tak malého prostoru vleze tolik lidí. Bublinky fantastické a šunky, klobásky a "dietní" speciality všeho druhu delikatesní.
Tam to pulzuje životem.

A vytrávit nebo rovnou prasknou, můžete jít do Parc de la Ciutadella.

My jen tak "proběhli" :)) hlavní okrajovou cestou ... 

... aby jsme se sem mohli vrátit některý z dalších dnů. 

A to se vrátíme:) Pokud jste dočetli, gratuluju vám a pokud vás zajímá, která místa jsem navštívili dál, tak se zastavte příští týden. Vydáme se na Monserrat; do města, které patří lásce mužů, Sitges a zase do Barcelony. Krásný víkend a mějte se cestovně, inspirativně a kreativně:) My jedeme stanovat. A Vy?
Eva with 

5 komentářů:

  1. Evi, Barcelonu s tebou jsem si moc užila! Byla jsem tam už několikrát a jela (letěla) bych zase!
    Děkuji za krásné fotky a moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oooo Helenko, mnohokrat dekuji, jsem rada, ze jsem Vam vyvolala hezke vzpominky a touho vycestovat;) Jeste se s Barcelonou neloucim ;) Krasne dny a prijdte zase nahlednout :) Krasne dny do me domoviny ♥

      Vymazat
  2. Děkuju, pokochala jsem se aspoň takto. Barcelonu asi nikdy neuvidím, jedině bych jela sama, bo můj kolovrátek už to za ty roky vzdal definitivně. Tak aspoň obraz a fotky ;) Hezký den do Lpoolu :*

    OdpovědětVymazat